Rizzlas dressyrjournal
 
Jag tränar i mångt och mycket i enlighet med Sven Järveruds inlärningmetoder. Jag ser det också som väldigt viktigt att hålla sig till en linje och inte hålla på att fnatta mellan olika träningssätt. Men många vägar bär till Rom och jag respekterar andras träningssätt och provar dem gärna om jag har riktigt kört fast.

Jag tränar också med mottot kvalitet framför kvantitet. Så även om jag i princip tränar varje dag så är träningspassen korta och med sikte på god kvalité.


Nuläge 2009-10-13
Nuläge 2011-03-22
Rizzla är godkänd i elit klass spår
 
 Var är pinnen????

Spår

Rizzla tränas i spårets ädla konst. Hon har redan från början spårat i ett behagligt tempo med precis lagom drag i linan. Vilket innebär att jag slipper handskar.  Sitt första spår fick hon när hon var ca 12 veckor.
Apporter i trä, även naturpinnar, är toppen och flisas med noggrannhet. På tävling läggs ordet ”byta” in. Då vet Rizzla att det är godistajm och släpper apporten direkt. På träning får hon flisa så mycket hon vill. Slutapporten är fortfarande en mjukisboll i lämplig färg. Upptaget tränas idag som elitklassupptag.

Spårträningen fortsätter. Just nu läggs det stor vikt på upptaget. Efter en kort period då hon gick över spåret är vi nu inne i en period där hon alltid väljer höger. Men vi jobbar på med att spåret även kan gå åt vänster. Jag hoppas på att goda belöningar efter upptaget ska hjälpa. Spårländen ligger på 800-1200 meter med en liggtid på 1-2 timmar.
 

Inte har vi gett upp spåret. Utan vi har tränat på sedan sist jag skrev. Vi har fortfarande problem med upptaget. Just nu väljer hon att gå upp i motvind men sist vi var ute så valde hon faktiskt rätt. Jag har provat att genom att stå stilla var 10 meter i ca en minut och genom detta förstärka åldersskillnaden. Tyvärr fick vi en snörik vinter så vi har inte kunnat träna så mycket som jag hade hoppats på innan tävlingarna började igen nu i vår. Pinnarna klyver hon till flis på träning men på tävling får jag ändå tag på den hela med ett "hemligt" specialkommand ;o)

 
Uppletande

Från att tro att detta lär Rizzla sig aldrig till utförandet som det ser ut idag är det milsvid skillnad. Idag går det riktigt bra.
Farten i rutan är perfekt och hon kommer också med raskt takt in. Lydnaden i rutan är väldigt bra och Rizzla vänder på kommandot vänd och springer åter till baslinjen. Jag jobbar mycket efter att få raka skick. Idag kan jag också lägga in planerade tomskick.

Inlärning av avlämnande av 4e föremålet har fungerat bra i sommar. Vid högre klass tävling i spår fick vi beyget 10-10 i detta moment. Måste säga att jag är mer än nöjd med hennes arbete i rutan.

Detta är nu Rizzla paradnummer. Hon tycker detta är sååå kul.
 
Brukslydnad
 
Fritt följ

Rizzla följer bra, har bra position och sätter sig rakt. Det vi jobbar med nu är att öka intensiteten något. Sidoförflyttningar och vändningar på stället sitter snart.

Vi kommer nu under höst och vinter åter jobba upp intensiteten i detta moment. Den dalade något inför senaste tväling så det är dax att ta ny tag inför start i elitklass.

Här har vi fortfarande massor att jobba på. Intesiteten är fortfarande inte ok.

Inkallning med ställande

Fungerar väldigt bra. Dax att lära in ligg också.

Fungerar fortfarande bra. Ligg är inlärt
 
Framåtsändandet

Växlingspunkten är ännu ej befäst. Vi jobbar på och jag måste nu tydligare belöna rätt beteende. Inkallning fungerar bra.

Fungerar nu rätt så bra. Det som inte fungerar är sakta delen som just nu är flygande pass. Jisses vad det går undan.
 
Apport, tung

Efter att ha tränat i skog sitter gripandet och greppet mycket bättre. Nu lägger vi vinning om galopp både ut och in.

Har just nu kvar att befästa galoppen bättre. Men kul tycker hon att det är och gripandet är bra.
 Apport, metall

Nemas problemas. Snart har även jag lärt mig att kasta långt.

Fortfarande nemas problemas. Rizzla älskar sin metallapport. Kasta långt kommer jag nog aldrig att lära mig.
 
Kryp

Efter att ha backat duktigt i inärningen är vi nu på rätt väg igen. Idag står jag åter upp. Vi lägger nu stor vikt vid position då hon är lägre då.

Inlärning av höger och vänstersväng ska nu återupptas efter två månaders paus med detta.

Här kämpar vi på med positionen. Men start med hakan i backen och korta steg + rätt position har jag äntligen fått henne till att bli låg igen. Rizzla är inte så välväxt under bringan så det får kämpas med att få ner henne. Men trägen vinner

Hopp – sitt – hopp

Hoppet fungerar bra. Arbetar nu med fiktiv punkt samt riktar henne med hand och "ut" innan kommendering.

Hopp funkar bra så länge hon inte får "hjärnsläpp"

 
Skall

Skallet fungerar bra. Vi håller på att utöka antalet skall. Lite pumpande med framtassarna, men inte så farligt

Vilket skall hon ligger inne med. Hur fint som helst. Lite pump men inte mycket. Kul säger Rizzla och viftar på svansen.

 

Stege

Rizzla har gått på stora stegen sedan hon var en liten valp. Så fort benen var tillräckligt långa vid 4 månaders ålder så har hon varit uppe på den.

Fungerar mycket bra. När vi tränar stegen så blir det ca 10 övergångar på raken. Nu gäller det att bromsa så att det inte går för fort upp på stegen.

Stegen sitter nu som en smäck.

 
Plats

Tyvärr har vi nu fått börja om med platsen. Rizzla har blivit osäker och vill inte ligga kvar alls. Denna osäkerhet har inte med skott att göra. I dagsläget kan jag stå ca 4 meter framför henne och hon kan då slappna av. Avstådet ska ökas efter hand. Tyvärr går det nu mot mörkare tider vilket innebär mer skuggor mm. Men detta är nu ett långtidsprojekt som ska vara klart till våren 2010.

Efter mycket om och men och ännu mer träning samt lite andra förändringar så löste vi till slut problemet med platsen hösten 2010. Ett år tog det. Tyvärr blev hon uppjagad på platsen i november 2010 då vi tävlade lydnad 1. Så det var om igen med träningen. Tack och lov så tog det inte lika lång tid denna gången. Nu ligger hon plats med hakan i backen. Varför hakan i backen? Tycker att hon är lite lugnare då.